22. juni 2008

 

I've a feeling we're not in Kansas anymore av Ethan Mordden

I've a feeling we're not in Kansas anymoreDet var ved en ren tilfeldighet at jeg kom over boka I've a feeling we're not in Kansas anymore av Ethan Mordden. 17. mai i fjor var jeg i London og BookCrosset. Da jeg omsider klarte å finne den noe godt bortgjemte offisielle sonen på Museum of Natural History, plukket jeg med meg boka mest fordi den ikke var så tykk, og fordi det ikke var noen andre bøker som fristet. Jeg visste ingenting om hva som var meg i vente.

Jeg har brukt lang tid på denne boka, og det er ikke fordi jeg ikke har likt boka. Den er en samling med små historier om en gruppe homofile menn på Manhattan, om deres liv og miljøet rundt dem. Selv om vi møter alt fra falne drag queens til tøffe politimenn, er det et lite knippe menneske som går igjen i historiene. Disse menneskene føler man at man blir kjent med, og glad i, til tross for deres særegenheter. Jeg har i hvert fall følt at dette har vært en fin leseropplevelse, og det er med tungt hjerte jeg gir den videre.

Nå er alikevel boka igjen på reise: Jeg ga boka til BookCrossing-prisjektet Skeive Filmer 2008-masseslipp, og boka ble registrert sluppet i går. Blir spennende å se hva som skjer virdere, blir den registrert funnet eller ikke? Og vil en annen leser få like stor glede av den som meg? Jeg håper det!

Etiketter: , ,


23. april 2008

 

Dagen i dag!

Verdens bokdag
I dag er det Verdens bokdag! Det markeres selvsagt med brask og bram. På jobben blir det forfatterbesøk og annen markering, og på det private skal jeg forsøke å få sluppet noen bookcrossingbøker.

Hvordan skal DU markere dagen?

Etiketter: , ,


3. mars 2008

 

En blodig affære.

Hvem skulle ha trodd at noen hadde kommet til å lage en film om bookcrossing? Tro det eller ei, noen kreative bookcrossere i Hellas har faktisk laget en morsom kortfilm med dette temaet. Som aktiv bookcrosser selv, må jeg innrømme at jeg lo høyt og godt da jeg så filmen.

På gresk heter filmen Προηγείται το αίμα, oversatt tittel Blood comes first. Heldigvis er den tekstet på engelsk, slik at de av oss som ikke skjønner gresk også får med oss dialogen. Her er filmen: se og le!

Etiketter:


29. januar 2008

 

Fika i Göteborg!

Helgen 19. januar var jeg i Göteborg, og da passet jeg selvsagt på å få med meg BookCrossing-fika der! "Fika" innebærer gjerne at man spiser noe, men etter en rask kikk på menyen fant jeg fort ut at jeg skulle hoppe over akkurat den biten.

Vi var i alt fem svensker og to nordmenn som møtte opp.Typisk BookCrossing-bord: fullt av bøker!


Det er alltid hyggelig å treffe andre BookCrossere. For ikke å snakke om hvor gøy det er å diskutere bøker med likesinnede! Det betyr ikke at vi alltid mener det samme, diskusjonen kan gå ganske hett for seg. Men alle er like blide, uansett.Hyggelig og blid ThursdayN


Det diskuteres: Panzeranzi, Fidilur og LeishaCamden


Etter å ha byttet bøker oss imellom (hvorfor ender jeg alltid opp med flere bøker enn planlagt?), slapp vi fri de bøkene ingen av oss var interesserte i. Jeg la mine to på benken ved vinduet til kafeen. Dessverre er de ikke registrert funnet, men hvem vet, kanskje dukker de opp i Afrika en dag?

Som sagt på treffet: BookCrossing blir fort mer enn bare en hobby - det blir en livsstil!

Etiketter:


15. januar 2008

 

Ikke akkurat tekstiler...

SilkeEtter et heller ublidt møte med The File of H, som jeg, ikke overraskende nok, ga opp og la fra meg, er jeg nå i full gang med Silke av Alessandro Baricco. Nok en BookCrossing-bokring. Jeg leser den i svensk oversettelse.

Enn så lenge er alt vel. Det føles som en befrielse å lese ei bok jeg liker etter å ha forsøkt å tvinge meg selv til å lese ei bok jeg bare følte motstand for. Så nå gleder jeg meg bare til å lese resten av boka, regner med å kanskje bli ferdig i løpet av dagen.

Etiketter: ,


14. januar 2008

 

BookCrossing? Hvavardetdusadetvar?

Nå har jeg fått spørsmålet "Hva er BookCrossing?" ganske mange ganger, og jeg har lenge tenkt at dette er noe jeg burde skrive et blogginnlegg om. Og det er det jeg skal forsøke gjøre nå, gi en kort innføring i hva det er disse greiene som opptar meg så mye.

Kort sagt: BookCrossing er en måte å dele bøker på. Dette gjøres ved å ta ei bok man ønsker å dele med andre (det krever dog at man ikke er så knyttet til boka at man ikke kan gi den fra seg). Så taster man seg inn på hjemmesidene til BookCrossing, og registrerer boka der. Man får med det utdelt et BCID-nummer som påføres boka sammen med en kort forklaring på hva BookCrossing er, og så er boka klar til reise.

Det finnes mange måter bøker kan reise på. Man kan enten slippe bøkene fri (f. eks. ved å legge den fra seg på en kafé, på bussen, eller på et annet lurt sted), eller man kan gi den til en annen BookCrosser. Noen ganger har man dessuten "bokringer", "bokstråler" og andre finurlige måter å sende bøkene rundt på mellom BookCrossere.

Det finnes også noe som heter "Offisielle BookCrossing-soner" (forkortet OBCZ). Dette er soner hvor man kan sette igjen bøker, og sannsynligheten for å finne bøker der er stor. Ja, man er mer eller mindre garantert å finne bøker der. Disse sonene passes som regel på av en eller flere aktive BookCrossere. I Oslo finnes det tre slike, den mest sentrale og aktive på Kaffe & Krem Vika. Det finnes per dags dato også et par OBCZ i Trondheim.

Så, min oppfordring er: Finn ei bok, og slipp den fri!

Etiketter:


9. januar 2008

 

BookCrossing-treff, hurra!

Har du alt for mange bøker i bokhylla di og har lyst til å gi bort noen? Eller kanskje du mangler bøker å lese på? Eller kanskje du bare har lyst til å møte andre litteraturglade mennesker og skravle og drikke kaffe? Da bør du få med deg et BookCrossing-treff! Du kan for eksempel slenge deg med på februartreffet vårt, som finner sted på Kaffe & Krem Vika (i Oslo), søndag 10. februar klokka 14.00.

Treffet ligger også som event på FaceBook.Ivrige BookCrossere på det første Oslo-treffet i februar 2007.

Etiketter:


3. januar 2008

 

Bøker på kryss og tvers.

En av grunnene til at det har vært så stille fra min kant i jula, var at jeg var med ei venninne på tur i jula. Vi bruker dra på en liten jentetur hver jul, og i år, som to foregående år, gikk turen til London.

Akkurat som meg holder også hun på med BookCrossing, og vi hadde på forhånd vært i kontakt med noen engelske BookCrossere og fått til et lite treff. Treffet ble kjempekoselig, og selv om vi nok hadde som mål å legge fra oss noen bøker, endte vi begge med å i stedet ta med oss enda flere bøker hjem...I London har de treffene sine på pub.


En av bøkene jeg hadde med meg var Lady and the Unicorn (som jeg skal blogge aldeles straks). Denne boka hadde jeg plukket med meg fra sona vår i Oslo, og kom dit helt fra Italia! En annen morsom ting med BookCrossing: man kan følge med på hvor bøkene har vært tidligere. Reisende bøker er kjempemoro!Bok på tur.


Regner med at jeg også på neste tur får BookCrosset litt.

Etiketter:


7. desember 2007

 

Visjonenes bok av Muniam Alfaker

Visjonenes bokJeg har akkurat blitt ferdig med Visjonenes bok skrevet av irakiske Muniam Alfaker. Jeg hadde aldri kommet til å lese denne hadde ikke Maren bedt meg plukke den med meg via BookCrossing.

Alfaker ble født i 1953 i Irak, men har bodd i Danmark siden 1986, og han har tidligere fått utgitt diktsamlinga Sky på flukt på norsk (1994). Visjonenes bok utkom første gang i Marokko i 1997, og kom på norsk i 2001.

Dette er dog ikke vanlige dikt, men er inspirert av den muslimske sufi-poesien. I bokas etterord advares leseren mot å vurderes og forstås som vanlig poesi nettopp på grunn av dette. Sufi-poesi er noe vi ikke har tradisjon for i Norge, verken tidligere eller nå. Så hva er så sufi-poesi?

Wikipedia forteller at sufisme er en mysterietradisjon innenfor islam. Etter å ha lest litt rundt skjønner jeg at det finnes mange retninger også innen sufisme, men at de da altså kort sagt er islamske tenkere med en bestemt verdensoppfatning, men de skal også ha protestert mot religionen islam som sosialt system.
"Den muslimske kultur er teosentrisk og har Gud som midtpunkt, og menneskenes mål er å vende seg mot midtpunktet. Gud er referanse for menneskets gjerninger og mål. Sufiene etablerte en ny tradisjon, som setter mennesket i midten."
- Walid al-Kubaisi

Selv om jeg egentlig ikke helt visste hva sufi-poesi var (jeg er ikke en gang sikker på om jeg forstår det 100% enda), hadde jeg allikevel stort utbytte av boka da jeg leste den. Jeg syntes den rett og slett var vakkert skrevet. Jeg vil derfor bare avslutte med et lite sitat hentet fra Visjonenes bok:

"den som har hjerte
mestrer fornuften
og har seg selv"

Etiketter: ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Abonner på Innlegg [Atom]