14. mars 2008

 

Én blir til to.

For de av dere som fortsatt ikke har fått det med dere: Den siste Harry Potter-boka skal deles opp i to filmer. Jeg må innrømme at jeg har litt ambivalente følelser. På den ene siden er det kult at vi får mer Harry Potter, spesielt siden bøkene nå på sett og vis er over, på den annen side, hvorfor to? Det er jo ei bok.... Og det er sikkert en hel masse i boka som kan kuttes ut ved en filmatisering. Vi får se, vi får se. Det er fortsatt ei stund til filmene kommer ut. Føst skal vi glede oss over filmatiseringen av Harry Potter and the Half-Blood Prince.

Etiketter: , ,


21. januar 2008

 

Inn i glemselen?

Første Harry Potter-bokBibliotekforum (1/2008) kan fortelle at den danske professoren i barnelitteratur, Torben Weinreich, i et intervju med Klassekampens Barnebokbilag 8. desember sier at bøkene om Harry Potter vil bli glemt. Bøkene vil etter hans mening ikke overleve på samme måte som Ole Brumm, Peter Pan og Alice i eventyrland, men innen ti til tjue år vil ikke bøkene lenger huskes.

Hva skal man si til dette? Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke helt tror på ham. OK, kanskje Harry Potter vil være like stor som i dag, men jeg har vanskelig for å tro at bøkene vil "glemmes", til tross for at bøkene er "uttrykk for det fyrste tiåret på 2000-talet sin tanke om kva god litteratur er og korleis ei historie skal forteljast." Vi får se...

Etiketter:


15. desember 2007

 

Dagsavisen berømmer Rowling

I følge Dagsavisens nettutgave 3. desember, er bøkene om Harry Potter et "hovedverk innen barne- og ungdomslitteratur fra vår tidsalder." Artikkelen ble skrevet i forbindelse med utgivelsen av den siste boka kom ut i starten av måneden.

"J.K. Rowling har greid kunststykket å balansere en nesten ufattelig berømmelse med kvalitet og jevnt stigende respekt, også hva bøkene gjelder. Mens mange suksessforfattere faller i unåde hos smakspolitiet, har Rowling overbevist gjennom å holde fast ved sin opprinnelige idé samt behandle leserne med like stor respekt som de behandler henne.

(...)

Det er ikke bare er forlagshistorien i kjølvannet av Harry Potter som er unik. Som voksen leser må man bøye seg for erkjennelsen av at også selve fortellingen har gitt oss den varige eventyrlige ballasten som bare bøker kan gi. Rowling traff leserne midt i spenningslengselen med en tidløs historie om kampen mellom det gode og det onde. Utgangspunktet var angelsaksisk mytologi, druidene, eventyrene, mystikken – og hun lot fantasien rundt dette spinne videre inn i vår tid. Hun skapte et bredt og sammensatt persongalleri som appellerte til begge kjønn, en på samme tid nostalgisk og moderne tidsramme, og hun lot kostskolen være velkjent dramaturgisk ramme."

- Mode Steinkjer, kulturredaktør, Dagsavisen 3.12.2007

Etiketter: , ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Abonner på Innlegg [Atom]